maanantai 21. toukokuuta 2018

SpaceSeeds-tiedeprojekti


Koulumme kahdeksasluokkalaisia on ollut loppukeväällä mukana kansainvälisessä tiedeprojektissa, jonka tarkoituksena on helpolla tavalla tutustuttaa oppilaat astrobiologien työhön ja pienimuotoiseen tieteelliseen tutkimukseen. Syksyllä liityimme joukkoon, joka odottaisi mitä tuleman pitää. Saimme keväällä toimituksen, jossa oli kahdenlaisia retiisinsiemeniä, joita kasvatimme ja teimme tarkastelua, kuinka erilaiset olosuhteet vaikuttavat retiisin siementen kasvuun. Kasvatimme retiisin siemeniä kahdessa verrokkiryhmässä. Toiset olivat olleet koko elämänsä Maapallolla ja osa oli lähetetty avaruuteen puoleksi vuodeksi. Näitä Cherry Belle-lajikkeeseen kuuluvia retiisin siemeniä lennätettiin siis avaruuteen16. lokakuuta 2016 NanoRacksin Black Box -moduulilla. Moduuli matkasi kansainväliselle avaruusasemalle NASA:n huoltoraketin OA-5:n mukana. Siemenet kiersivät maapalloa yli 380 kilometrin korkeudessa. Avaruudessa olon aikana ne altistuivat mikropainovoimalle ja kosmiselle säteilylle. Olimme siis tekemässä tieteellistä tutkimusta elävillä eliöillä, jotka olivat kokeneet lennon avaruuteen ja kaiken siihen liittyvän stressin – G-voimat kiihdyttämisen ja jarrutuksen aikana, painottomuuden, kosmisen säteilyn ja altistumisen ilmanpaineeseen, joka on nolla.

Siemenet palasivat maahan SpaceX Dragon-kapselin kyydissä 19. maaliskuuta 2017.
Toimituksen sekä maan päällä olleista että avaruudessa käyneistä siemenistä saimme huhtikuussa ja toukokuun puolella laitoimme siemenet kasvamaan ja seurasimme näiden kahden verrokkiryhmän kasvua ja kehitystä. Erityistä huomiota kiinnitimme itämisnopeuteen, kasvun nopeuteen, lehtien määrään ja varren väriin.

Lyhykäisyydessään voisi sanoa, että avaruudessa käyneet siemenet itivät hieman hitaammin, niiden varsi oli etenkin kasvun alkuvaiheessa selkeästi punaisempi. Projektin lopussa, muutaman viikon kasvatuksen jälkeen kokosimme projektimme tuotokset ja opettaja lähetti ne osaksi suurta projektia, josta saamme yhteenvedon syksyllä, kun projektin yhdysorganisaatiomme kokoaa kaikkein osallistuvien koulujen tulokset valtakunnalliseksi yhtenäiseksi aineistoksi.

Astrobiologeina toimineet kahdeksannen luokan oppilaat


Vasemmalla maan päällä olleiden siementen itämistä, oikealla avaruussiementen itämistä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vain asialliset ja aiheeseen liittyvät kommentit julkaistaan, huomioithan palautetta antaessasi.
Korjauspyynnöt virhelellisestä uutisoinnista osoitteeseen kukkasen.verkkolehti@gmail.com

Jyri Paretskoin K15 Salaisuuksia

Kirja kertoi  kolmesta  15-vuotiaasta kaverista, joilla on ongelmia ja tekemistä paljon. Kirja on hauska, outo sekä todenmukainen.  Niko o...