maanantai 1. lokakuuta 2018

Historian valinnaisryhmä pääsi vierailemaan Orrilan kartanoon


Kartanon päärakennus
Kartanon entinen talli

 Heli Ruopan historia valinnaisryhmä vieraili Orrilan kartanossa 28.9.2018 perjantaina. Orrilan kartanon omistaa Maisa Stauffer ja hänen miehensä. Kartano sijaitsee Nastolassa, Villähteellä. Kartanolla on käynyt etsijä metallinpaljastimen kanssa, etsimässä historiallisia esineitä. Oppilaat pääsivät kokeilemaan etsijän metallinpaljastinta ja etsimään sillä löytöjä, ja sieltä löytyi mm. naula, kolikko.  Menimme vastakkaiselle bussipysäkille julkisella Lsl:län bussilla, ja ylitimme tien. Paikan historiasta saimme kuulla tiivistetyn version, joka kertoi huikeita asioita jo pelkästään Orrilan kartanon historiasta. Kartano oli peltojen ja asutusalueen keskellä, mutta alue on tietenkin vuosien aikana pienentynyt huomattavasti. Kartanolla oli 8 rakennusta yhteensä, mikä kertoo, että tilalla on huikea historia.   


Entinen työväentalo sekä juustomeijeri

Kartanon pihalla oleva siirtolohkare
  
Sveitsiläinen vessa

Verneri ja Armiida Oksasen sekä Emil`in ja Jenny Sellingin vihkiäiskutsu 1906

Opimme retken aikana paljon Nastolan historiasta, sekä historiallisten esineidenarvosta. Kartanon päärakennuksessa pääsimme kiertelemään vapaasti, sekä tutustumaan tiloihin. Kun kartano siirtyi 1895 sveitsiläisen juustomestarin Kristian Pfäffin haltuun, hän perusti kartanoon juustomeijerin 1896 joka toimi vuoteen 195 saakka. Kartanon maita luovutettiin siirtoväelle talvi- ja jatkosodan jälkeen. 

Emma 8B

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vain asialliset ja aiheeseen liittyvät kommentit julkaistaan, huomioithan palautetta antaessasi.
Korjauspyynnöt virhelellisestä uutisoinnista osoitteeseen kukkasen.verkkolehti@gmail.com

Jyri Paretskoin K15 Salaisuuksia

Kirja kertoi  kolmesta  15-vuotiaasta kaverista, joilla on ongelmia ja tekemistä paljon. Kirja on hauska, outo sekä todenmukainen.  Niko o...