maanantai 14. toukokuuta 2018

Lapsille pitää asettaa rajoja



Omat vanhemmat vaikuttavat aina ärsyttäviltä ja varmasti jokainen ajattelee, että millainen itse olisi vanhempana. Vanhemmilla tuntuu olevan liikaa sääntöjä ja tuntuu, kuin he luulisivat, että olen vieläkin 5-vuotias. Joskus saattaa ajatella, että minusta tulee rento vanhempi ja lapseni saavat elää kuten haluavat. Mutta olisiko se realistista? Lapset kulkisivat yömyöhään kaduilla ilman mitään turvaa. En tietäisi ikinä missä he menevät tai mitä he tekevät. Voisinko oikeasti nukkua yöni rauhassa, kun lapseni pyörivät ulkona tuntemattomien kanssa.  
Lapsilla täytyy olla sääntöjä, vaikka säännöt ovatkin välillä inhottavia, kun "Minun kaikki kaverit saa olla ulkona 22.00 asti ja minä vain 20.00 asti." Säännöt ovat hyviä ja tarpeellisia, koska kun lapsella on selvät rajat, hän myös tottelee paremmin vanhempiaan, eikä rupea laittomuuksiin. Liian tiukat säännöt saattavat olla huonoksi lapselle, eikä hän silloin enää tunne läheisyyttä vanhempiinsa. Taas liian löysät säännöt ovat myös vahingoksi lapselle, koska lapsesta tullee silloin aivan holtiton, eikä hän usko ollenkaan vanhempiensa sanaa.  Esimerkiksi lapsella kannattaa olla kotiintuloaika ja vanhempien pitää tietää missä lapsi menee, myös paikoista mihin ei saa mennä, kannattaa sopia yhdessä. 
Ennen lapsilla on ollut paljon tiukemmat rajat kuin nykyään. Nykyään ongelmina ovat juuri liian lepsut rajat, joka aiheuttaa ongelmia kouluissa. Lapset eivät tottele opettajia, eikä Wilma -merkitkään enää auta, koska vanhempia ei enää kiinnosta. Tietenkään kaikilla ei ole näin, osilla on edelleen todella tiukat säännöt. Esimerkiksi jos saa kokeesta huonon numeron tai tulee myöhässä kotiin tai valehtelee, lähtee puhelin pois tai tulee kotiarestia. Todennäköisesti tulevaisuudessa säännöt vielä löysentyvät, jolloin opettajilla tulee isompia ongelmia, eikä enää merkinnät auta.  
Minä haluaisin vanhempana olla mukava lapsilleni, mutta asettaa heille rajoja, että heistä tulisi kunnioittavia ja hyvä käytöksisiä ihmisiä. En kumminkaan halua olla liian tiukka, jotta välit lapseni kanssa eivät haavoittuisi. 


Tekijät: Jessica  ja Inka, 8D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vain asialliset ja aiheeseen liittyvät kommentit julkaistaan, huomioithan palautetta antaessasi.
Korjauspyynnöt virhelellisestä uutisoinnista osoitteeseen kukkasen.verkkolehti@gmail.com

Jyri Paretskoin K15 Salaisuuksia

Kirja kertoi  kolmesta  15-vuotiaasta kaverista, joilla on ongelmia ja tekemistä paljon. Kirja on hauska, outo sekä todenmukainen.  Niko o...