tiistai 19. maaliskuuta 2019

Nou Hätä -kilpailut Lahdessa


Helmikuun alussa koulullemme tuli käymään palomies Ari Holopainen Paavolan pelastusasemalta. Hän kertoi meille esimerkiksi paloturvallisuudesta, kuinka toimia hätätilanteissa ja näytti videon, kuinka toimia löytäessään tajuttoman henkilön maasta. Näytöksen tarkoituksena oli kertoa ja kannustaa kahdeksasluokkalaisia mm. turvallisuudesta. Lopuksi Holopainen kertoi kahdeksasluokkalaisille tarkoitetusta Nou Hätä -kampanjasta ja sen etenemisestä kuntakilpailuista loppukilpailuun.  

Kilpailuun sai osallistua kolmen hengen joukkueissa. Joukkueille annettiin hetki aikaa ja koe, jossa kysyttiin kaikkea edellä mainittua. Jatkoon pääsi joukkue, jolla oli korkeimmat pisteet. 

8.3.2019 järjestettiin kuntakilpailut Paavolan pelastusasemalla. Paikalla olivat kaikki Lahden alueen koulujen joukkueet, jotka olivat päässet jatkoon koulun omista karsinnoista.  

Ilmassa oli hieman jännityksen tunteita, kun kokoonnuimme luokkaan. Paikalla olivat rastien pitäjät ja joukkueet seitsemästä eri koulun, opettajineen. Meille annettiin hetki aikaa ennen rasteille lähtemistä, kerrottiin mitä mahdollisesti on tulossa ja annettiin laput, jossa lukivat rastien aikataulut ja merkattiin niiltä saadut pisteet. Pian puolet joukkueista aloittivatkin rasteilla käymisen, kun toiset puolet jäivät luokkatilaan odottamaan 1,5 tunnin ajaksi omaa vuoroaan. Luokassa odotellessamme saimme syödä ja vain oleskella. Aikaa oli vielä hioa hieman suunnitelmia, ennen varsinaisia tehtäviä. Osa oppilaista oli ottanut itselleen pieniä pelejä ja korttipakan. Me piirreltiin kulma-aurinkoja, ja naurettiin kippurassa.  

Vaikka odotus aika oli pitkä, sujui aika ainakin Rakokiven koulun osalta varsin rattoisasti ja mukavissa tunnelmissa. Vaikkakin koulun eväät eivät suosineetkaan, oli pelastusaseman puolesta ruokapuoli kunnossa. Paikalla oli kunnon tarjoilu ja leivät sai koota itse.  

Meidän odotusvuoromme päätyttyä aloitimme rasteilla käymisen. Meillä oli neljä rastia, jolla jokaisella oli 15 minuuttia aikaa toimia. Rastit olivat yksinkertaisia. Yleissivistyksellä ja maalaisjärjellä pärjäsi hyvin ja vähemmän asiasta tietämätönkin olisi varmasti saanut hyvät pisteet. Mutta tuomarit olivat erittäin vaativia ja huomioivat pienimpiäkin yksityiskohtia. Eniten huomiota kiinnitettiin yhteistyöhön, toimiko joukkue joukkueena ja puhalsivatko kaikki yhteen hiileen. 

Kun kaikki joukkueet olivat kiertäneet neljä rastia, palasimme takaisin luokkatilaan, pisteet laskettiin ja oli aika aloittaa palkintojen jako. Jokaiselle osallistujalle jaettiin kunniakirja ja joukkue sai kestokassillisen tavaraa ryhmälle jaettavaksi. Kassin sisältä oli suurinta osin pelkkää krääsää, mikä lannisti omaa joukkuetta. Olisin odottanut jotain hyödyllisempää, enkä muistilappuja tai puhelinkoristetta. Se muovin määrä kauhistutti tällaista ilmaston ystävää.  

Jatkoon päässeellä voittaja joukkueella oli yhteensä 76 pistettä. Toisiksi tulleilla vain 70. Muuten kilpailu oli todella tasainen ja kaikkien pisteet ylittivät 60. Kukkasen koulu sijoittui tällä kertaa neljänsiksi, eikä mitalisijoille pääsyyn olisi vaadittu kuin kaksi pistettä. 

Riina Pesonen 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vain asialliset ja aiheeseen liittyvät kommentit julkaistaan, huomioithan palautetta antaessasi.
Korjauspyynnöt virhelellisestä uutisoinnista osoitteeseen kukkasen.verkkolehti@gmail.com

Jyri Paretskoin K15 Salaisuuksia

Kirja kertoi  kolmesta  15-vuotiaasta kaverista, joilla on ongelmia ja tekemistä paljon. Kirja on hauska, outo sekä todenmukainen.  Niko o...