keskiviikko 21. marraskuuta 2018

Sinfonista beatboxausta Sibeliustalolla

Kaikki 8.luokkalaiset käyvät katsomassa 2 eri sinfoniakonserttia.  Taidetestaajat vievät kolmen vuoden ajan kaikki Suomen kahdeksasluokkalaiset, yhteensä lähes 200 000 nuorta kokemaan ja arvioimaan taidetta. Tänä vuonna Kukkasen koulun 8. luokkalaiset kävivät katsomassa SibeliusStalolla 2 eri teosta.  

Sinfonia Lahti
Taavi Oramo, kapellimestari
Felix Zenger, beatboxaus
Benjamin Britten: The Young Person’s Guide to the Orchestra
Felix Zenger: FLARE – Music for Beatbox and Orchestra

Konsertissa yhdistyvät taidemusiikki, beatboxaus ja urbaani rytmimusiikki. Sinfonia Lahden 70 muusikkoa ja konsertin solisti, Felix Zenger, muodostavat yhdessä ainutlaatuisen yhdistelmän nykyaikaa, sekoitus erilaisuutta ja ennakkoluulottomuutta heijastaen nuorten elämää muuttuvassa yhteiskunnassa. Beatboxaaja Felix Zenger on tämän hetken yksi seuratuimmista beatboxaajista, joka on myös säveltänyt konsertissa kuultavan konserton beatboxaajalle ja orkesterille.  Lisäksi konsertissa kuullaan Benjamin Brittenin The Young Person´s Guide to the Orchestra. 




Kokemukselta tämä konsertti oli upea, se että joku on saanut näinkin nerokkaan idean on aivan käsittämätöntä. Felix saa olla ylpeä konsertostaan Sinfonia Lahden kanssa, sillä se ei ole vain muutaman päivän työ. On erinomainen mahdollisuus, johon tarttua. Ja tutustuttaa nuoret eri musiikin tyyleihin. Itse musiikki kuulostaa dramaattiselta, mutta ytimekäs ja taitavasti suunniteltu. Ei sellaista koe ihan joka päivä, mutta hieno tilaisuus Sinfonia Lahdelta, johon tarttua. Tämä konsertto on varmasti vaatinut paljon aikaa, mutta se on kuultavastikin palkittu.  Flare -teoksen tarkoituksena uskoakseni on ilmaista, että klassinen musiikki ei ole tylsää. Suosittelen kaikille nuorille kuuntelemaan tämän kyseisen teoksen, eikä tuomita klassista musiikkia. Musiikkityylejä on niin paljon erilaisia, mutta niiden seikoittaminen voi olla hyvin ideaalista.  
Jos kiinnostaa, käy kuuntelemassa 
Young Person’s guide to the orchestrahttps://www.youtube.com/watch?v=4vbvhU22uAM  

Koko esityksen jälkeen olin häkeltynyt, mutta positiivisesti. Teokset muodostivat upean kokonaisuuden, sekä viihdyttävän. Konsertin kohokohta oli mielestäni ensimmäinen teos, missä jokainen orkesterin soitin sai oman soolon. Tosin koko konsertti oli mielettömän nerokas sekä fantastinen. Kapellimestari elehti näyttävästi kuin Harry Potter. Kapellimestari näytti tiettyjä kaavoja, mutta hänen seuraaminen oli huvittavaa. Ensimmäinen teos oli kaunis, mutta dramaattinen. Soittajat näyttivät hyvin itsevarmoilta, sekä taitavilta. Konsertti oli hyvinkin onnistunut mielestäni, sekä erilainen. Aiempiin kokemuksiin verrattuna tämä oli erilainen, ja todella upea.  



Ennakkoluuloni olivat ääripäästä, kuin konsertin jälkeiset fiilikset. Annettujen tietojen perusteella, olin jo tuominnut koko idean edes kuunnella. Joten yllätyin positiivisesti, ja annan arvostukseni tälle konsertille. Se avarsi mieltäni ja kokemuksiani klassisesta musiikista, sekä sen sekoittamista muuhun musiikkityyliin.  
Se mitä tulee yleisöön, ei ole ihailtavaa. Jokainen tietää miten käyttäytyä konsertissa, on se sitten sellainen mitä ei tahdo kuunnella. Mutta on paljon ihmisiä, jotka tahtovat kuulla ja ovat innokkaita ja avoimia erilaisuudelle. Mutta nostan hattua, miten yleisö reagoi tähän konserttiin. Salissa kuului paljon puhetta, niin kuin sen jälkeenkin. Joten tulkitsen sen onnistuneeksi, ja olen varma, että se yllätti monet yleisössä. Ennen konsertin alkua, yleisö tuntui hyvin levottomalta.   


Konsertin jälkeen arvioimme, miltä tuntui sen jälkeen. Mikä yllätti, sekä mitä tunteita se herätti. Sekä meiltä kysyttiin ennen konserttia, jokaisen taidekokemuksista. Joka tuo esiin, miten tämä muutti näkemystä taiteesta, jos muutti.  Jos haluat, käy toki katsomassa arvioita! https://www.taidetestaajat.fi/arviot/teokset/5aa58184d8cae39978271c43  

Emma 8B

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vain asialliset ja aiheeseen liittyvät kommentit julkaistaan, huomioithan palautetta antaessasi.
Korjauspyynnöt virhelellisestä uutisoinnista osoitteeseen kukkasen.verkkolehti@gmail.com

Jyri Paretskoin K15 Salaisuuksia

Kirja kertoi  kolmesta  15-vuotiaasta kaverista, joilla on ongelmia ja tekemistä paljon. Kirja on hauska, outo sekä todenmukainen.  Niko o...